«ТЦК»   

У ковельських школах не вистачає підручників

   Днями закінчується перший місяць нового навчального року, а в Ковельських школах й досі учні четвертих, сьомих та восьмих класів не можуть повноцінно вивчати предмети, оскільки не забезпечені підручниками. В міському управлінні освіти про цю проблему добре знають, більше того, навіть визначили відповідального за даний об’єм робіт.

Методист управління освіти Ігор Щур, який наразі займається цією нагальною справою, розповів нашому інтернет-виданню, що вищезгадані класи міських шкіл уже частково отримали необхідні підручники, і наводить цифри: чотирикласники забезпечені книгами на 56 відсотків, а семикласники – на 49 відсотків від потреби. Що стосується восьмих класів, то тут  ситуація подібна - трохи більше 50 відсотків від необхідності. Ігор Романович бідкається, що дана проблема могла б і не виникнути, якби не кілька але. По-перше, держава сама визначила видавництва, які нині займаються друком підручників (для ковельських школярів їх готують аж 20 видавництв зі всієї України, найближче розташоване на Львівщині), по-друге, вперше Міністерство освіти і науки дозволило безпосередньо школам і навіть вчителям визначатися з автором шкільного підручника, по якому тут хочуть викладати той чи інший предмет. У результаті до управління освіти, за словами Ігоря Щура, надійшли замовлення від двох до п’яти авторів на один шкільний предмет. До речі, всі рекорди тут побила хімія, викладачі якої забажали її читати з підручників п’яти різних авторів. Відповідно і оформляти замовлення освітянам довелося в різних видавництвах.  
    
Підручники для восьмих класів друкувалися лише коштом держави, однак це замовлення й досі повністю не виконано. В управлінні освіти кажуть, що школи отримали 12 із 21 найменування необхідних підручників. А для школярів четвертих та сьомих класів оплата відбувалася за формулою 50 на 50. Тобто половину суми від замовлення платила держава, а решту – міський бюджет. Ігор Романович твердить, що місто повністю заплатило за підручники необхідні кошти, однак нічого не може сказати за гроші, які мали б надійти з бюджету держави. Тому й виникла патова ситуація з окремими видавництвами. Вони стверджують, що вже виконали свої зобов’язання і надіслали місту всі примірники шкільних книг, а тут їх переконують, що недоотримали чотири найменування підручників для сьомих і два – для четвертих класів (ці книги мали бути надруковані коштом держави). В управлінні освіти не розуміють, що в такій ситуації робити далі, навіть подумують ту частину підручників друкувати за гроші міста.
   
Також освітянам доводиться ще й вирішувати питання щодо доставки шкільних підручників у Ковель, бо, за словами І.Щура, у договорах з окремими видавництвами не прописані дані послуги. В управлінні освіти нас запевнили, що шкільними підручниками навчальні заклади будуть забезпечені, однак не змогли уточнити, коли ж це станеться. Кажуть, що від них у даному процесі фактично нічого не залежить. І з острахом уже дивляться на наступний навчальний рік. Тоді учні перших класів навчатимуться за новою шкільної програмою, а отже необхідно буде друкувати нові підручники.



27-09-2016
Повернутися назад



Архів: 1992-2010| 2010-2012| 2013| 2014| 2015| 2016| 2017| 2018| 2019| 20| 21| 22| 23|
ІНФОБЛОК
ТЦК-ІНФОРМ Телевізійний Центр Ковель ТЦК 1992-2010 Пам'ятники Ковель Автономера Штори «Ламіновані підлоги», «Тепла підлога» Корм та інші товари для тварин Bitrud - Робота за кордоном вікна двері Гаражні ворота у Ковелі Гаражні ворота Послуги екскаватором САТ, KOMATSU Бетон всіх марок з доставкою Компанія «Ваша безпека» Оренда спецтехніки  ремонт котлів та колонок VIKNAROFF Ортопедичні матраци Перетяжка меблів Буріння свердловин на воду ЗООмагазин ВІКОНДА Склопласт «СантехБУД» FoxArt. Натяжні стелі Ковель. AvtoROMA - обслуговування вантажних автомобілів Натяжні стелі Магазин «БудМаркет» Натяжні потолки. Ковель Кондиціонери, вентиляція, опалення Ринви та комплектуючі Грунт на вимостку Віндор «БудХауз - будматеріали» Служба за контрактом
counter